Valitse vastuullisesti

Syömällä tuoretta lähileipomon leipää kulutat vastuullisesti

Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Suurin osa leivistä valmistetaan käyttämällä kasvipohjaisia raaka-aineita. Luonnonvaroja kuluttaa vähiten viljavalmisteiden ja kasvisten tuotanto.

Viljan hiilijalanjäljen kannalta tärkeää on se, miten vilja on viljelty, lannoitettu, korjattu ja jalostettu. Leivällä on kuitenkin melko pieni hiilijalanjälki painoon suhteutettuna. Riippuen leivästä, hiilijalanjälki on n. 0,9-1,0 kg CO2 ekv/kg.

Täysjyväviljat ovat ilmastoystävällisiä. Niiden hiilijalanjälki on n. 0,7 kg CO2 ekv/kg. Vastuullisessa maataloudessa tuetaan kestäviä viljelymenetelmiä ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä.

Suomen puhdas maaperä ja ilmasto tarjoavat viljelylle hyvän sekä vastuullisen pohjan.

Lähileipomot kunniaan

Lähiruoan ympäristövaikutukset ovat yleensä pienemmät, mutta vaihtelevat riippuen vuodenajasta ja tuotteesta. Pienet kuljetusmatkat sekä tietenkin paikallisten yritysten tukeminen edistää paikallistaloutta. Lähiruoka pienentää kuilua kuluttajan ja tuottajan välillä!

Leivän valmistuksessa käytetään turvallisia raaka-aineita

Leipomotuotteet ovat suurelta osin käsityötä ja leivän perustan muodostavat samoja ainesosia kuin ennen vanhaan, jauhoja, vettä, suolaa, hiivaa/raskia ja rasvaa. Lisäksi käytetään halutessa mm. erilaisia mausteita ja apuaineita (mm. maitohappo ja gluteeni). Käytettävät viljat ovat pääsääntöisesti kotimaisia. Suomessa elintarvikehygienia on tarkoin säädeltyä ja valvottua.

Jaettu ilo on paras ilo – leipä on tehty jaettavaksi

Leipä on yksi vanhimmista ruokalajeista. Se kokoaa perheet, ystävät ja suvut yhteen. Se taltuttaa nälkäisen ja huutavan kiukkupussin, toimii rakastavaisten ravinnonlähteenä ja sillä ruokkii niin kerjäläisen kuin kuninkaan. Leivässä ei ole ikärajaa. Leipä sopii kaikille!

Leipä on muuntautumiskykyinen: se voi olla konstailematon ja rehti, hienostunut ja moderni, vanhanaikainen ja rakas, muodikas ja kansainvälinen. Sinä päätät!

Leipä on yhteinen kieli eri kulttuurien kesken. Se tuo kansat yhteen, sen avulla kerrotaan kansojen historiasta. Se on pala historiaa. Se on kuin valkoinen lippu rauhan merkkinä. Kun annat palan leipää, annat palan itseäsi. Paljon tapoja liittyy juuri leipään: leivän murtaminen, lämpimäisten vieminen uuteen taloon onnen ja vaurauden tuomiseksi, ehtoollisleipä, leivän siunaaminen. Leipä ja suola, pyhä yhteys!

Ja ainakin yksi on varmaa; ”Hädässä leipä tunnetaan”!

Valikko