Yritys

Ruthin leipomon tarina

Kun kauppiaan Aini-rouva oli kaatanut aamukahvin miehelleen Robertille, tarttui tämä aamun aviisiin, kaivoi ruskeasta paperipussista vesirinkelin ja hörppäsi siemauksen höyryävää kahvia. Lehdessä seisoi suurin kirjaimin, että Suomalaisuuden liitto oli perustettu.

Siinä samassa se iski kuin salama kirkkaalta taivaalta: miksi hän kuljetti kaukaa Viipurista rinkeleitä, kun hän voisi itsekin niitä valmistaa – vieläkin parempia, vieläkin paremmista raaka-aineista omalla kotiseudullaan ja samalla työllistää paikallisia asukkaita! Tästä kullanarvoisesta ajatuksesta vuonna 1906 alkoi Ruthin leipomon tarina.

Yhä tänäkin päivänä Ruthin leipomo luottaa lähellä tuotettuihin aitoihin raaka-aineisiin, suomalaiseen työhön, paikalliseen ympäristöystävälliseen sähköön ja puhtaaseen veteen.

Olemme ylpeitä ja tarkkoja työstämme, koska meidän leipätyömme näkyy sinun arjessasi ja sinun pöydässäsi. Leivomme jyvässydämellä.

Historiaa

Ruthin leipomon historia juontaa juurensa vuoteen 1906, jolloin jyväskyläläinen tukkukauppias, aikansa kosmopoliitti Robert Ruth perusti Ruthin kulman tontille Jyväskylän Höyryleipomon. Se oli Suomen ensimmäinen teollisesti rinkeleitä valmistava tehdas. Maistuvien rinkeleiden maine kiiri ja niiden myyntialue laajeni nopeasti maakunnan ulkopuolelle. Vuonna 1914 vuosituotanto oli jo 300 000 kg.

Vuonna 1925 Robert Ruthin kuoltua liikkeen johtoon tuli hänen leskensä Aini Ruth sekä myöhemmin heidän poikansa Martti, Eero, Yrjö ja Olli Ruth kukin vuorollaan.

1930-luvulla Ruthin rinkelit olivat jo maan kuuluja ja niitä haettiin jo pitäjien perukoiltakin. Presidentti Svinhufvudin Ellen rouvankin tiedetään tilanneen niitä presidentin Luumäen kotiin.

1950-luvulla tuotanto painottui ruokaleipään ja konditoriatuotteisiin. Rinkeli- ja korppuvalmistus siirtyi JyväsHyvälle.

1980-luvulla Ruthin Leipomo-konditorialla oli lähes 200 tuotetta ja yli 300 asiakasta Keski-Suomen maakunnassa.

1992 Ruth rakensi uuden nykyaikaisen leipomon Jyväskylän Hämeenlahteen.

Vuonna 2000 leipomotoiminta päätettiin myydä Fazerille.

Vuonna 2010 Ruthin leipomon toiminta herätettiin henkiin ja leipomo työllistää tällä hetkellä 14 työntekijää. Leipää leivotaan Keski-Suomen alueelle.

Valikko